Yunanistan’ın aşırı çalışan sağlık sistemi, yükselen COVID-19 dalgasıyla mücadele ediyor

ATİNA Koronavirüs pandemisi, senelerce vakitn kemer sıkma önlemlerinin, nerdeyse iflas etmiş bir ekonominin ve kurtarma anlaşmalarının ülkeyi mali dizlerinin üstüne çökerttiği Yunanistan da dahil olmak üzere Avrupa’daki sıhhat sistemlerini kırılma..

Yunanistan’ın aşırı çalışan sağlık sistemi, yükselen COVID-19 dalgasıyla mücadele ediyor
Yayınlanma: Güncelleme:

ATİNA

Koronavirüs pandemisi, senelerce vakitn kemer sıkma önlemlerinin, nerdeyse iflas etmiş bir ekonominin ve kurtarma anlaşmalarının ülkeyi mali dizlerinin üstüne çökerttiği Yunanistan da dahil olmak üzere Avrupa’daki sıhhat sistemlerini kırılma noktasına getirdi.

Şimdi Yunanistan da sıhhat sistemi üstünde aynısı görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya.

Yıllardır vakitn kurtarma programından çıkan Yunanlılar, pandemi ve Avrupa’da hayat maliyetlerinin yükselmesine namacıyla olan Rusya-Ukrayna savaşına kadar kısa bir soluk almayı kafayardı ve Yunanistan’ın yerel sıhhat sistemi büyülenen kritik sektörler arasında yer aldı.

Yunanistan’da sıhhat hizmetleri uzun vakitdir çok sayıda problemle kuşatılmışken, COVID-19’un meydana çıkışı tekrar dikkatleri üstüne çekti.

Personel, envanter, COVID-19 olayları amacıyla yoğun bakım üniteleri (YBÜ) ve ilaçlardaki kusur sisteme yük oldu.

Adının açıklanmaması kaydıyla Anadolu’ya konuşan Kat Devlet Hastanesi’ndeki bir hemşire, “Personelimiz yetersiz” dedi. Hastane, ülkedeki fazlası hastane gibi personel sorunu çekerken çalışma koşullarının nasıl dayanılmaz duruma yaklaştığını anlattı.

Başvuran, hastane idareinin, hükümetin de onayıyla, sıhhat çalışanlarını kısa vakitler amacıyla hastanamacıyla hastaneye aktarım ederek daha çok iş yükü yarattığından ve hizmet niteliğinin düştüğünden şikayet etmiştir.

“Buna bir son verilmeli. Meslektaşlarımızı diğer hastanelere aktarım ettirerek hastanemizde bir boşluk bırakıyoruz — yani onların işlerini gerçekleştirmek ya da üç aylık bir vakit amacıyla geçici personel tutmak mecburiyetinde kalıyoruz, halbuki onları eğitmek amacıyla nerdeyse bir aya gereksinimiz var. sonra izin günlerini alacaklar, bu da bir aydan biraz çok çalışma bırakacak” dedi.

Kat Hastane Çalışanları Sendikası’nın yakın tarihli bir açıklamasına göre, “Hükümetin izlediği bu program tehlikelidir” ve personel ve işçi yetkililerinin önceki uyarılarına karşın durumun “durma noktasına” geldiği belirtildi.

“Yeni idare idareinin başlangıcından bu yana ve seneler içersinde defalarca aynı taktiklerle devam ettiler, hem de sorumluluğu çalışanlara yüklediler, hem de talep eden hemşirelik müdürü gibi programları bir koşul olarak kapsadılar. izin verilmesi amacıyla, yedek meslektaşlarının yenileme sözleşmelerini imzalamamaları” denildi.

Birlik Başkanı Paraskevi Pakou, Yunan hastanelerinde senelerdır problemler olduğunu, fakat bunların pandemiyle personel sorunuyla doruğa ulaştığını söyledi.

Anadolu’ya bütün hükümetlerde problemlerin olduğunu, fakat sahip olunan durumun hükümetlerin 2010’ların ortasındaki kurtarma paketi ve pandemi bahanesiyle yeni personel almaktan kaçınmasının bir neticesi olduğunu söyledi.

“Mesele şu ki, her şey aynı sonuca çıkıyor.” diyen Pakou, hükümetleri ve hastane idareini harcamaları en aza indirerek ve kalıcı olmayan personel ya da müteahhitleri işe alarak boş yerleri kapatmaya çalışmakla suçladı.

“Hedefleri, daha az personele sahip olmak, yoğun çalışmak ve sağladıkları hizmetin niteliği ne olursa olsun kötü bir şekilde tazmin edilmek” dedi.

Açıklamaya göre Kat’ta entübe edilmiş 21 COVID-19 hastası amacıyla 34 hemşire var ve birtakım durumlarda bu hastaların sekizinde bir vardiyayı yalnızca iki hemşire kapsıyor.

Attika bölgesindeki pediatristler birliğinin diğern muavini ve özel muayenehanesi olan bir çocuk hekimi olan Anna Pardali, mutabakatın Mayıs 2010’da imzalanmasından sonra personel sorununın meydana çıkmaya başladığını söyledi.

Pek çok hekim emekli oldu ve değiştirilmedi ve geçici hekimler doğrultusundan hastanelerin gereksinimleri en iyi senaryoda karşılandı.

Durumun o vakte kadar biraz daha iyi olduğunu, fakat bilhassa çocuklar amacıyla lüzumlu olan hastaneye yatış gereksinimleri hususu ile ilgili genelde yetersiz kaldığını söyledi.

Pardali, COVID-19’un patlak vermesinin, yalnızca hekimler söz hususu olduğunda değil, eksper yoğun bakım hemşireleri ve bu tür birimler amacıyla teknik ekipman gibi paramedikal personel amacıyla de eksperlaşmış yoğun bakım personeli amacıyla yeni gereksinimler yarattığını söyledi.

“Bu sene gibi morbiditenin arttığı dönemlerde, işlemiş senesinin bütün kusurları birikti ve her vaktinden daha dikkat çekici duruma geldi. Çocuklar yönünden ise hastanelerin polikliniklerinde ve acil servislerinde bekleme vakitleri (vakitleri) 10 saate ulaştı, müsaitken aştı. Bedava yataklar yalnızca çok ciddi hastane yatışları amacıyladi” dedi Pardali.

Özel sektörün çok sayıda hastayı -% 80’e varan – kabul ettiği iddia edilse bile, sık sık dile getirilen bir sorun, yüksek morbidite rakamlarıdır; İstatistiki kayıtlar, dedi Pardali.

Yunanistan son günlerde koronavirüs olaylarında bir artış gördü. Grip mevsimi ve sıhhat çalışanları amacıyla senelerce vakitn yorgunlukla birlikte, hastanelerdeki baskı artmaya devam ediyor.

Pakou, COVID artışına karşın hükümetin olayları tedavi etmek amacıyla Atina’da yalnızca iki hastane seçtiğini söyledi.

Bu ikisi, alt solunum yolu hastalıklarında eksperlaşmış Kat ve Sotiria hastaneleridir.

Pardali, ölümlerin önceki aylarda haftada 80-100’den şu anki 130-150’ye çıkması namacıylaiyle, yalnızca iki hastanenin yükselen olay dalgasıyla kafaya çıkmak amacıyla yeterli olmayacağı hususu ile ilgili uyardı.

Ülkenin Ulusal Sıhhat Hizmeti İşçileri Federasyonu (POEDIN) doğrultusundan sağlanan Sıhhat Bakanlığı bilgilerine göre, şu anda 976 hastanın tedavi edildiği 1.165 yoğun bakım ünitesi yatağı bulunmaktadır.

Ancak birtakım boş yataklar, personel ve ekipman eksikliği namacıylaiyle arızalı ya da kullanılamaz durumda.

“Yeni personel alımını talep ediyoruz” diyen sendika, hastane idareini hasta ve çalışanların haklarına göre güvenilir bir şekilde tedavi edilebilmesi amacıyla bütün personel faaliyetlerini askıya almaya çağırdı.

Hastanenin gerçek gereksinimlerinın karşılanacağı yanılgısına kapılmıyoruz” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.