Anagold’da Çalışan 10 Yıllık İşçi Açıkladı..! Tehdit Ediliyoruz, İnsanlar Susturulmuş Durumda

Anagold’da Çalışan 10 Yıllık İşçi Açıkladı..! Tehdit Ediliyoruz, İnsanlar Susturulmuş Durumda   Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasının 3. gününde, 10 senedir Anagold şirketinde çalıştığını bildiren bir işçi, tehdit edildiklerini ve..

Anagold’da Çalışan 10 Yıllık İşçi Açıkladı..! Tehdit Ediliyoruz, İnsanlar Susturulmuş Durumda
Yayınlanma: Güncelleme:

Anagold’da Çalışan 10 Yıllık İşçi Açıkladı..! Tehdit Ediliyoruz, İnsanlar Susturulmuş Durumda

 

Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasının 3. gününde, 10 senedir Anagold şirketinde çalıştığını bildiren bir işçi, tehdit edildiklerini ve susturulduklarını söyledi.
Anagold Madencilik’e ait Çöpler Maden Sahası’nda 13 Şubat günü gerçekleşen faciada, siyanürlü toprağın altında kalan işçiler amacıyla bekleyiş hala devam eder iken Anagold Madencilik şirketinde çalışan ve adını vermek istemeyen bir işçi, tehdit altında olduklarını ve takip edildiklerini belirtti.

 

Anagold şirketinde çalışan çok sayıda bireyin basın mensuplarıyla bahsetmek istediğini ifade eden işçi, “Buradaki insanlar hep sessiz kalıyor. İnsanlar susturulmuş durumda. Herkes bahsetmek istiyor ancak konuşamıyor. Sürekli şirketten ikaz barındıran mailler geliyor. Toplanamıyor, bir araya gelemiyoruz. Genellikle ben ve bir şeyler gerçekleştirmek isteyen 4 dost takip edilip gözetleniyoruz.” dedi.

‘ARKADAŞLARIMIZIN KEMİKLERİNE DAHİ ULAŞILAMAZ’

İşçilerin altında kaldıkları siyanürlü toprağın, yağmurun da etkisiyle çamur durumuna yaklaştığını bildiren işçi, “Çalışma yapıldığına dair söylenenler yalan. Orada tespit edilen gazetelerin fazlası bile yalan söylüyor. Şartlar çok zor. Tonlarca ton toprak siyanürden kaynaklı çamurlaşmış durumda. Arkadaşlarımızın kemiklerine bile ulaşılacağına dair umudumuz yok.” ifadelerini kullandı.

‘DÜN TOPRAKTA FARKLI BİR HAREKETLİLİK OLUŞTU’

15 Şubat günü, toprakta değişik bir hareketlilik oluştuğunu ve madenin liç bölümünde tespit edilen sismik hareketleri ölçen cihazların alarm verdiğini ifade eden işçi, “Göçük olmayan madenin varbulunduğu bölümde öne doğru hafif bir kayma ortaya gelmiş. Yani orada bir tehlike var ve her an çökmeyen bölge de çökebilir. Tehlike yok deniliyor ancak tehlike yeni başladı.” dedi.,

ANAGOLD UYARILARI DİKKATE ALMAMIŞ

Maden işçisi, işçilerin tanık bulunduğu ve yetkilileri uyardığı sahadaki çatlaklardan bahsetti ve “Çatlaklar biliniyor, her bireyin arasında konuşuluyordu hem de bir adet taşeron firma, kendi ekibini sahadan çekti. Ancak Anagold ve bir taşeron firma işçileri geri çekmedi” ifadesini kaydetti.

HATLARDAKİ SİYANÜRÜ AKTARMAK İÇİN İŞÇİ ARANIYOR

Dün basına yansıyan ‘Anagold toprak altındaki isçilere karşın eleman ilanı verdi’ haberleri ile ilgili soruya cevap veren işçi, tüm faaliyetlerin durdurulduğunun söylendiğini ancak birtakım ekiplerin denetimli olarak çalışmaya devam ettiğini aktardı.

İşçi, “Bu düzenin üstünde devamlı bir devir daim var. Hatlarda şimdilik siyanür var. Ve bu siyanürün havuzlara aktarılması gerekiyor. Bunun amacıyla belirli sayıda insanlar gidip çalışıyor. Ancak sahip olunan işçilerin birfazlası çalışmayı reddettiği amacıyla eleman arıyorlar bilgisine sahibiz” açıklamasını yaptı.

‘HİÇ BU KADAR ÇARESİZ HİSSETMEDİK’

Maden işçisi, ilçedeki her bireyin suskun ve eli kolu bağlı durumda bulunduğunu ifade etti ve “Ya hocam İliç’in merkezinde insan yok, insanlar evinden çıkıp dolaşamıyor. Neden? Çünkü yarın tazminatını alamayacak, yarın iş hakkı feshedilecek, bu tür korkuları var insanların. Hayatımızda hiç bu kadar çaresiz hissetmedik. Sabahtan akşama kadar ağlamaktan diğer bir şey elimizden gelmiyor bunu anlamanız çok zor.” sözlerini kullandı.

 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.